Figures complementaries per el Pessebre - A -

Figures de pessebres típiques en una cruïlla del món No es tracta de fer referència als estils de figures com ara japonès, català, murcià, portuguès, provençal o d’altres regions del món. En aquest cas ens mirarem les figures com a peça de disseny d’una activitat i costum d’una regió.

Thursday, February 23, 2006

B

República Txeca

Durant el XVII Congrés Internacional de Pessebristes del mes de setembre de 2004, en la regió de Bohèmia (República Txeca) vàrem admirar els seus famosos pessebres populars amb figures de paper retallable o de fusta amb vestimenta regional. Hi havia unes figures típiques dins dels seus pessebres. Uns foren els portadors del gotim de raïm. Es tracta d’una escena del text de l’antic testament, quan Moisès envià la parella de pastors o missatgers o espies a inspeccionar la terra promesa. Ells tornen amb un gotim grandiós de raïm. Així mostren la fertilitat de la terra promesa a Moisès. En el pessebre txec, els missatgers van vers la cova del Pessebre amb un gotim de raïm.

També s’aprecia en els seus pessebres la presència d’elefants, entre els pastors o entre la caravana reial.



.
.
.
52 - La parella de pastors o missatgers que retornen de la terra promesa vers la cova del Pessebre amb un gotim grandiós de raïm.

.

Bèlgica

És freqüent veure el reparador de paraigües entre les figures popular del pessebre. És d’estil santons. És típic de veure la figura en una zona tan plujosa.

53 - El reparador de paraigües, obra de Michel Vincent (Bèlgica).

Suïssa
Si es un pessebre amb figures regionals, en lloc de situar al damunt de la cova els àngels anunciadors amb les seves trompetes de plata, situen els pastors alpins amb la seves trompes alpines (Horn) de tres a quatre metres de llargada.
54
.
.
.



Les figures especials de algun figurista
.
.
Andreu Muns (1936-2004) de Barcelona
.
El gall espavilat

Entre les figures de l’anunciata (dels pastors) hi ha un disseny propi del mestre artesà i figurista Andreu Muns de Barcelona. El pastor que captura el gall espavilat, que volia escapar-se, forma part del grup d’una Anunciata.
03a - Capturant el gall espavilat que s’escapa, obra del mestre figurista Andreu Muns (1936-2004).
03b - Grup de figures de l`anunciata (capturant el gall espavilat que s’escapa) obra d’Andreu Muns.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home